GeschiedenisToen JK2470 in 1969 opgericht werd, kregen de stichters Jos Cools en Ronny Cambré het oude chirolokaal op de Geelsebaan ter beschikking. Er werden veel activiteiten georganiseerd voor de jeugd van Retie. De allereerste leden waren voornamelijk jongeren uit de chiro, KAJ en WIK, aangevuld met een aantal enthousiaste 'onafhankelijken' uit Retie en omstreken. Het lokaal werd gedeeld met een judoclub en de volksdansclub 'Die Lindeblomme', waaruit het huidige Folklorefeest is ontstaan. Er was een voetbal-, pingpong-, hobby- en fotoclub 'Focus 2470'. Maar er werd ook geschaakt, gebadmintond, gevolleybald, gebiljart, gezeefdrukt, gekaart, gefuifd en gezelschapsspelletjes gespeeld. Ook werd er maandelijks een ruilbeurs georganiseerd en werden er optredens gegeven.

Verder werden er ook gitaarlessen gegeven. De deelnemers daarvan speelden jarenlang in groep op het Folklorefeest. Ze namen ook deel aan wedstrijden en wonnen tal van prijzen. Ooit werden ze geweigerd omdat hun ensemble te veel leden telde. Ze splitsten zich daarom op in 3 groepen en zo wonnen ze de eerste drie prijzen!


Ook de volksdansclub was heel populair. De jongeren hiervan bleven hangen om iets te drinken en om naar de muziek te luisteren. Naarmate de jaren verstreken, kwamen er meer mensen voor dit laatste. Hierdoor splitste de dansclub af en werd het lokaal op de Geelsebaan meer en meer een echt jeugdhuis.


Na enkele jaren ontstond er zo een subcultuur in de JK met new wave punk, hard rock, funk en wereldmuziek. Later werd de muziek iets algemener en kwamen alle stijlen aan bod. Omdat er in deze tijd, naast JK 2470, niet veel locaties waren in de kempen, passeerden enkele bekende namen de revue. Johan Verminnen, Zjef Vanuytsel, Pas De Deux, Buscemi, The Dill Brothers, T.C. Matic en De Kreuners kregen een plaatsje op ons podium.

Lang niet alle activiteiten werden in het lokaal zelf gedaan, de afstand van de markt tot aan de Geelsebaan nodigde niet bepaald uit. Bij kermisfuiven trokken we naar het zaaltje boven het Gildenhuis, op die manier zat men dicht bij de rest van het feestplezier. Men legde ook frequent een bus in om naar concerten te gaan zoals Pukkelpop of Werchter.

Sinds het begin waren cultuur, sport & spel uitdrukkelijk aanwezig. Dit gaf aan dat JK 2470 niet simpelweg een fuifclub was. Zo was er onder meer tijd voor toneel & theater, filmvoorstellingen, concerten (meestal op verplaatsing) en de medewerking bij Roefeldagen. In 1991 werd er een actie voor 'Kom op tegen kanker' op poten gezet. Toen deed men 2470 minuten lang allerhande activiteiten ter ondersteuning van de actie, het vond plaats in een hal in de Veldenstraat. Ook nu nog blijft er een gevarieerd aanbod: Stand up comedy, triathlons en spellekesavonden,...

Er waren al die jaren natuurlijk ook enkele onvergetelijke momenten in de JK, onder meer toen men een oude lijnbus tot aan de voordeur reed om als inkom te laten dienen. Of wanneer er een auto doormidden werd gezaagd en naast een muur geplaatst om te laten uitschijnen dat deze door de JK kwam gereden. Of die keer dat het dak van een camionette werd gezaagd om hierin de DJ met discobar te zetten.

Sinds 1974 brengt JK2470 periodisch een magazine uit voor de leden. In het begin was het magazine nog naamloos, maar in de jaren 80 noemde dit 'Het Nieuws'. Later werd dit de 'Roddeleir'. Hierin staan zelfgeschreven artikels, kruiswoordraadsels, moppen, kernverslagen, besprekingen van activiteiten, enquêtes en veel meer.Tot 1986 was JK2470 slechts een feitelijke vereniging: Karel Van Nijlen, Joris Cuypers, Peter Van Gorp, Peter Tas en Erik Engelen besloten toen om een vzw op te richten. Hierbij hoorden natuurlijk officiële statuten en er kwam een raad van bestuur en een algemene vergadering.

Begin jaren 90 was het gemeentebestuur niet meer zeker over de veiligheid van het toenmalige lokaal (plafond niet hoog genoeg, deuren die naar binnen openden, ...) en had men twijfels bij de isolatie tegen het geluid. In het gebouw mochten geen fuiven meer gegeven worden en vele andere activiteiten moesten worden stopgezet. De JK leden zelf wisten al langer dat ze ooit een nieuwe locatie nodig hadden. Om de veiligheid beter te garanderen, mochten enkel leden aanwezig zijn. Om een goed dossier voor een nieuwe locatie voor te bereiden werd opnieuw een jeugdraad opgericht in Retie. De jeugdverenigingen konden zo de gemeente overtuigen. De schuur op het Vossekot werd gekozen als nieuwe locatie.


Er werden plannen opgesteld om de schuur om te bouwen tot een modern jeugdhuis. Materiaal moest verplaatst worden, kasseien uitgebroken. Ook isolatie, nieuwe muren en een betonvloer werden voorzien. De gemeente gaf ondersteuning voor dit alles. Enkele leden (o.a. Joris Martens) designden de toog, de discobar en de schabben om glazen op te zetten. Er werd een inkomhal gemaakt, een volledig plafond gestoken maar het lokaal van de studentenbond bleef wel volledig bewaard.


Vele leden, ouders en sympathisanten hebben hun best gedaan om de nieuwe locatie, in het midden van de bossen, tot iets mooi te maken. Eind 1995 werd er nog een laatste afscheidsfuif gehouden op de Geelsebaan en vanaf toen kon het avontuur op Geenend 9 beginnen.
In 1997 eindigden de bouwwerken met de finishing touch, er werd, opnieuw op eigen kracht, een terras aangelegd rondom de JK.


Na vele jaren samen met de tennisclub RTC De Bempdekens in de natuur te vertoeven, kwamen de plannen voor het sportcomplex 'Vossekot' eraan. Hierdoor werden de bomen rondom de JK weggedaan en werd er plaatsgemaakt voor enkele sportverenigingen. Hierbij eerst de touwtrekkersvereniging Familie Janssens en later ook een Finse piste en de voetbalterreinen met kantine van Retie SK.
In een zijlokaal van de JK is in 2007 een repetitie- en opnamelokaal gebouwd onder het beheer van de gemeente, zodat hier lokale groepjes aan een zeer zachte prijs kunnen repeteren.


Tussen december 2008 en maart 2009 veranderde het groene gras rondom de JK in een grote bouwwerf. De parking en enkele andere voorzieningen werden aangelegd voor de voetbal.

(klik op de foto om nog enkele foto's te zien van de werken)

Enkele alom bekende activiteiten die meermaals in de JK plaatsvinden zijn Nightscope, Disco Fever Party, de vrijpodia. De Lazy Saturdays waren indertijd legendarisch. Vroeger werd er jaarlijks in de winter een Sangria Party gehouden, waarbij men de verwarming goed hoog zette en met wit zand en versieringen een zomerse sfeer creëerde. (Ooit werd er stabilisé i.p.v. wit zand in de JK gelegd, maar gelukkig merkte men dit op tijd op.) Enkele jaren later werd de Sangria Party verplaatst naar een weekenddag naast het Folklorefeest en Midsummernight.
Folklore werd georganiseerd van 1974 tot 2010. Bij de eerste edities was ook al een bal, dat naar Midsummernight evolueerde.

Er zijn meer foto's van vroeger (in groter formaat) te bezichtigen in deze fotoreeksen:
algemene sfeerfoto's
de JK van vroeger tot nu
tentoonstelling 30 jaar JK2470 in 1999


Met dank aan Koen Claessens en Kathleen Mertens!
(laatste update: 2011-01-24)
jk2470.com © 2007-2014 Pieter Van Nuffel